Söndag.

Idag går tåget 20.08 från stationen i Nässjö. Skönt att slippa åka ända ut till Kungsängen idag. Tar ju bara några minuter med t-banan till K1, super. Måste nog ta och köpa mig en mini-pc snart med. Det är ju inte lite långtråkigt att sitta på ett tåg i ungefär 3 timmar och inte ha något att göra. Så det blir nog en nästa helg. Någon som har ett bra förslag på dator? Den får dock inte vara för dyr, men samtidigt bra.

Nu ska jag äta mammas nybakta lussebullar och sen blir det lite julskyltning på stan. Senare kommer mormor och moster för att fira brorsan lite så då blir det tårta. Nyttig dag känner jag, men så är det när man är hemma.

Hörs nästa helg // Nea


Lumpen bilder v.48


Vapentjej innan flytten

Inflytt på K1 med gruppen

Lås sortering med gruppen

Vapenvakter i korridoren

Lumpen v.48

Nu har ännu en vecka gått, och tiden går så sjukt snabbt! Snart är det ju jul, redan?! Skönt det iaf.

Måndag: Morgonen började med städning ute på Livgardeet för att under dagen flytta till K1 och mer frihet. Denna veckan var det jag ska var gruppchef, vilket mestadels har varit jätte kul. Stora delar av dagen var det genomgågar och skåpsstädning eftersom allt skulle plockas upp ur väskorna sen flytten.

Tisdag: Vi hade närkampsutbildning och fick lära oss lite blandat. Vi hade även mycket exercis och för dom som inte vet va det innebär så är det bland annat marschträning och olika vändningar med mera. Vi började även med skyddsvaktsutbildningen. Ridutrustningen hämtades ut och efter det fick min grupp i uppgift att sortera lås, vilket inte var den lättaste uppgiften. Vi hade ungefär 60 lås och 80 nycklar som skulle sättas ihop rätt. Det tog sin lilla tid. När vi var ute och marscherade fick vi lite tips på hur vi skulle gå av Sergeanten, "Mindre Kalle Anka, mer Star Wars". Skön kille det där.

Onsdag: Dagenfortsattes med skyddsvaktsutbildning samt vapenexercis. Vi fick lära oss hur vi skulle förflutta vapnet från armen tll axeln på ett korrekt sätt. Många blåmärken efter det kan jag lova! Jag slängde upp vapnet rakt i ansiktet en gång så fick ett litet jack i kinden. Dock var jag inte värst. En kille gjorde precis samma sak med mycket värre jack, så han fick åka och sy! Farligt med vapen och ansikten liksom. Nu har jag fått vapnet både på tanden och på kinden. Undra vad som kommer härnäs... Vi fick sluta lite tidigare för några skulle ut och orientera så det blev plugg största delen av kvällen. Vi smet en stund och käkade pizza med, för det var vi värda.

Torsdag: Även denna dagen hade vi vapenexercis. Vapen på blämärke, ajaj. Men här ska man vara hård, så det är bara att göra det. ju mer man tränar, desto mindre ont gör det. På eftermiddagen blev det en löprunda som var riktigt kul. Vi sprang bland annat i takt och skrek massa ramsor. Vi kutade även det snabbaste vi kunde upp för en jätte lång backe, det kändes i benen efteråt kan jag lova. Vi hade även lite skyddsvakts utbildning praktiskt så vi vet hur vi ska bete oss. Vi hade självklart brak med (styrka), men det har vi ju varje dag. På kvällen blev det skyddsvakts plugg för på fredagen skulle det bli prov, läskigt. Till plugget blev det godis, mums.

Fredag: Direkt på morgonen blev det skyddsvakts prov, vilket faktist gick bättre än vad jag trodde det skulle. Hoppas verkligen på godkänt! Vi hade lite olika genomgångar och efter lunch var det fredagsrutin med storstädning. Visitationen gick bra och efter en till genomgång stressade jag till tåget för att åka hem.

Denna veckan har varit en bra vecka. Kanske inte den mest krävande på grund av att vi inte behövt marschera runt i skogen med massa tung packning, men vi har ju tränat på andra sätt istället.

Nästa vecka börjar ridutbildningen vilket ska bli väldigt roligt. Vi börjar med mycket teori och veckan efter börjar ridlektionerna. Har hört massa hemska saker om hästarna redan, men är inte jätte rädd. Dels har folk blivit bitna, sparkade och avkastade. Det enda som hjälper är att vara riktigt sträng mot hästarna och visa vem som bestämmer. Hoppas jag klarar det.

Och för dom som undrar hur dete är med mig tand så kan jag säga att det är bättre. Dock är tanden lite lös vilket skrämmer mig lite. Ska till tandläkaren i veckan så får vi se vad som säger. Hoppas inte på porslinstand, suck.
 

Blåmärke

Vapen på kind, ajaj.

Lås sortering.

Bra att tänka på

"Inget jävla förspel och gull. Pang på bara! Ni är inte gjorda av socker." / Sergeant Ekelund

Hej på ett tag

Nu åker jag snart tillbaka till Stockholm igen. Tåget går om ungefär 40 minuter och jag kommer till Livgares vid 11 tiden. Ganska sent, men tåget som gick tidigare var fullbokat. That's life! Hoppas Umit har bäddat min säng när jag kommer fram hihi. Imorgon är det uppställning vid 07.30 för visitation och 08.00 går bussen mot K1 för flytt. Gillas tenhårt! Ska bli skönt med lite andra uppgifter istället för skjutbana hela dagarna. Jag kommer hem på fredag kväll igen och då hoppas jag på utgång. Vill träffa folket här hemma ju. Hoppas nu ställer.

Puss och hej // Nea


.

ibland blir man avundsjuk
det blir väll alla
suck...



Lumpen v.47

Denna veckan har varit bland dom värsta i hela mitt liv, men samtidigt så bra. Nästa vecka blir det flytt till K1, närkamps utbildning, skyddsvakts utbildning samt början på ridutbildningen. Grupperna ska även ändras, sad!

Måndag: I princip hela för och eftermiddagen bestod av bakomövningar, jobbigt värre. Bakomövningarna består av lite olika men just denna dagen fick vi de värsta övningarna, förflyttningar samt färdiga till strid. Vi fick hasa, kräla och krypa med vapnet, fram och tillbaka och fram och tillbaka igen över en lerig gräsplan och i vattenfylda diken med vapnet. Det kanske låter kul, men jag kan lova att det är helt sjukt jobbigt! Vi fick även göra oss färdiga till strid genaom att maskera oss i ansiktet och sätta granris på hela hjälmen, tungt. Det mest hörda ordet denna dagen var "SKYDD" vilket innebär att man ska slänga sig på magen med vapnet riktat mot målet. Vi fick göra det extra många gånger för folk mesade och inte vågade slänga sig ordentligt. Då sa sergeandet "Det ska inte vara något jävla förspel och gull. Pang på! Ni är inte gjorda av socker" vilket var så sant så. När vi gått en lång och regnig march hem från skjutbanan fick vi veta att vi skulle marchera mer, 1,5 mil till, suck! Det visade sig dock efter bara några kilometer att det var en lögn och att vi skulle lära oss hantera en trafikolycka vilket var väldigt intressant. Efter det hade vi även sjukvårdsutbildning.

Tisdag: Även denna dagen drog vi till skjutbana. Som tur var slapp vi hasa i lera denna dagen. Istället fick vi öva trestegsprincipen som innebär att man skjuter stående, knä stående och liggande i en viss följd. Vi fick öva på fältet först och sedan i skogen. När man såg målet, herr björk (en träkubb av björk) så skulle man blindavfyra mot honom och gömma sig bakom olika föremål, tex träd och stenar. Det var faktist ganska roligt! Dock slängde jag mig med knät på en sten och kunde knappt gå efteråt, men det är sånt man får ta när man är soldat. På eftermiddagen blev det skjutning i spöregn så det gick mindre bra, man såg nästan ingenting. På kvällen blev det även denna dagen sjukvård.

Onsdag: Precis som dom andra dagarna blev det skjutbanan denna dagen med, men med mycket roligare skjutövningar. Vi fick lära oss sjukta jacktskott vilket innebär tre skott på en väldigt kort tid. det gick riktigt bra och fänriken sa att jag kanske kunde bli soldat istället för att jobba på pressbyrån i Nässjö haha. På eftermiddagen skulle jag skjuta de sista övningarna på en inneskjutbana. Det slutade inte bra... Jag skulle skjuta en övning som innebar två skott stående och sedan två liggande. När jag skulle göra övningen första gången slängde jag mig rakt ner på vapnet och slog in höger framtand så det small i hela huvuet! AJ! Jag fick gå bakom och skölja och kaptenen kollade på tanden och de sa att det inte var så farligt, så jag sköt vidare. När jag skjutit färdigt gick jag till sjuksköterskan för att jag ville få tanden kollad. Hon sa att jag skulle få en tid senare i veckan och jag fick gå tillbaka till skjutbanan. Jag hann inte vara där länge innan löjtnanten skjutsade mig tillbaka till sjuksköterskan för hon hade ringt tandläkaren och de sa att det var allvarligt att slå in tanden som jag gjort. Jag fick några hållplatser jag skulle hoppa av vid och en adress jag skulle hitta till. Lätt för mig som aldrig varit i Stockholm förut! Efter att jag gått fel kanske fyra gånger i spöregnet hittade jag till sist rätt. Där fick jag sitta i ett väntrum i 1 och en halv timma och vänta. Sedan fick jag gå in i rummet och de gav mig bedövning och drog fram tanden igen. efteråt gjorde det verkligen jätte ont och jag kunde knappt hålla mig från gråt. Jag tog mig hem via tunnelbanan, pendeltåget och bussen. När jag väl kommit hem till kassern igen vid 10 tiden tog jag värktabletter och la mig och sov.

Torsdag: På förmiddagen fick vi öva på korta raster. Det kanske låter skönt, men det är inte bara att sitta och ta det lugnt, utan man ska hinna byta strumpor med. Efter det fick vi gå till sjuksyster för att få baconfeber sprutan. Förutom att jag blev öm i armen mådde jag bra efter den, skönt. Sen hade vi övning i trafikolycka och åt middag. Kvällen bestod av skåpsvicitationer i all oändlighet på grund av att det inte var precis likadant i allas skåp. När vi väl lyckats fick vi stå mot en vägg och skämmas tills vi fick skäms upphör, ganska kul faktist. För första gången fick vi sluta lite tidigare och kunde ta på oss civila kläder, för första gången på en månad, verkligen efterlängtat! Jag gjorde även bort mig lite smått denna dagen. Vi hade fått rast för att läsa några sidor i en bok. När jag läst färdigt sidorna la jag mig i sängen för att vila lite och somnade. Sedan väckte Umit mig och jag trodde att det var dags att äta middag. Jag kläcker ur mig kommentaren "gud vad skönt det var att sova lite!" och det skulle jag inte gjort. Vi skulle nämnligen inte gå och äta, utan kapten hade kommit in i rummet ochd et var uppställning, aningen pinsamt!

Fredag: Det blev en ganska lugn och kort dag. Vi hämtade ut snödräkter, hade plutonchefens genomgång och storstädade. Vi fick sluta vid 14.00 och jag tog tåget hem till Nässjö. Var hemma runt 7 tiden och åt godis och pizza, mums.


Jag maskerad

Min käre stridskamrat Umit

Inslagen tand, aj! Det var värre än det ser ut.

Hörs nästa vecka!! // Nea

VVV


Våld Vilja Vasselin (och i visa fall vinkelslip)
Allt som behövs enligt sergeanten

Lumpen v.46

Nu är tredje veckan imon värnplikten avklarad, och veckorna går allt snabbare nu. Denna veckan har 3 av 5 dagar tillbringats på skjutbanan. Det har varit både roligt, tråkigt och väldigt jobbigt. Dagarna på skjutbanan består av två delar, före lunch och efter lunch. En av delarna får man skjuta på skjutbana och den andra delen spenderas med sergeanten. Skjuttiden går oftast snabbt och är roligt. Dock mindre kul när folk skjuter på ens tavla, men det är sånt man får ta. Vi skjuter från 100 meters linjen på olika tavlor och när man klarat en viss övning får man gå vidare till nästa. Lunchen äts i skogen och om man måste kissa får man göra det, i skogen. När man sedan får vara med sergeanten är det väldigt mycket jobbigare. Denna veckan har vi bland annat lärt oss hasa, krypa och kräla med vapnet. Det var sjukt jobbigt! Vi har även lärt oss att göra oss redo för strid. Det innebär att man målar sig jätte snyggt i ansiktet med grön och svart färg samt klär hjälmen med granris, jätte snygga blev vi. Efter dagen på skjutbanan marscherar vi hem till kassern vilket ungefär tar en timma med full stridsutrustning. Det är jobbigt, segt, men för varje gång går det lättare och lättare.

Vi har även haft sjukvård denna veckan. Vi har då lärt oss bland annat HLR med mera. En av dagarna var vi ute i skogen och fick lära oss sätta upp tält och laga frystorkat mat. Förvånandsvärt gott måste jag säga! Det var pasta med brocolli och ost.

Fredagen bestod till största delen av städning, eftersom det alltid sista dagen innan man får åka på permis har storstädning. 14.30 slutade vi och tog tåget hem till Nässjö. Somnade på tåget som vanligt. Man blir ju sjukt sliten av att gå upp 5.30 varje dag och ha tjänst till ungefär 21.30.

Som vanligt har vi även haft en hel del BRAK denna veckan. Det märkt på kroppen, skönt!

Idag blir det att åka tillbaka till Livgardet. Tåget går vid 18.08. Känns helt okej även denna veckan att åka tillbaka till gruppen. Ni är så himlans bra allihop! Nästa uppdatering blir nästa helg, för har permis då med. // Nea


Första grupp i hip-hop formering i korridoren

Jag och Emma färdiga för strid med maskering och gran på huvudet

Fredags storstädning i trapphuset

En vecka till

Idag klockan 18.08 drar jag tillbaka till Stockholm och Livgardet. Har saknat alla i gruppen faktist. Det är verkligen roligt hur nära vi kommit varandra på bara 10 dagar, så jag känner på mig att detta året kommer bli ett av dom bästa i hela mitt liv! Stora delar av kommande veckan kommer att tillbringas på skjutbanan. Det innebär att äta i skogen, bära på massa tunga saker och använda vapnet. Dock är det en kortvecka nu, kommer hem redan på fredag, så ni kommer inte hinna sakna mig, haha!


Måste ju passa på att slänga upp en bild på mina snyggingar i logementet med!
Första grupp är grejen liksom.


PERMIS

Nu har jag kommit hem efter mina första 10 dagar inom försvarsmakten.

Måndag 26/10 åkte jag från Nässjö vid 6 tiden för att under de 10 kommande dagarna spenadera mitt liv på Livgardet. När jag kom dit skrev jag in mig och blev placerad i 3e Plutonen. Det innebär att jag under min lumpentid kommer göra drilltroppen vilket jag tror kommer bli jätte kul. Efter dagens gång fick jag veta att jag kom i första grupp. Till en början var stämningen lite spänd eftersom allt var så nytt. Det visade sig snabbt att gruppen jag hamnat i var super bra.

Tisdag 27/10 - Söndag 1/11 var bland dom värsta dagarna i hela mitt liv. Dagarna bestod av stress, träning, inventering, träning och exercis. Det mest jobbiga var stressen. Om man inte kom i tid fick man världens utskällning och mådde knappast bra efter det. Efter några dagar började man redan komma in i rutinerna vilket var skönt. Dagarna var väldigt långa. Man gick upp vid cirka 06.00 för att sätta upp håret, putsa skorna, äta frukost, bädda och städa tills det var uppställning 07.45. Om inte städningen, håruppsättningen eller skoputsen var godkänd fick man omvisitering. Sedan var det oftast BRAK. För dom som inte vet vad BRAK betyder så kan jag förklara att det står för Ben, Rygg, Axlar och Knän. Träningen var stenhård, men bra. Man känner hur musklerna växer dag för dag. Jag har till och med lyckats gå ner 1,5 kg i vikt. Kanske mest på grund av att man aldrig är still och håller igång hela dagarna. Man äter lunch undefär vid 1 och middag vid 5. Dagen slutar inte förrän 22.30. Då ska man ofta sitta och sy sent in på nätterna. Vissa gick till och med och la sig så sent som 3. Saken var den att om vi inte sydde dit märkena ordentligt skulle vi inte få åke hem i M90 uniformen och det ville alla, så ingen gav upp.

Måndag 2/11 - Onsdag 4/11 fick vi skjuta skarpt med AK5C. Det började med en massa övning med vapnet. Bland annat lärde vi oss ta isär och sätta ihop vapnet under en mycket kort tid. Där spilldes mycket blod, för vapnets delar var hårda. Vi lärde oss även olika skjutställningar, ladda vapnet mer mera. När vi skulle till skjutbanan var vi tvugna att bära på jätte mycket tung packning, men det var det värt. Gruppen hade vid denna tiden verkligen börjat öppna sig för varandra. Vi har jätte dålig humor, älskar att sjunga och skrattar mest hela tiden vi har ledigt. Jag är så nöjd! På onsdagen var det storstädning och några genomgångar. Vid 16.30 fick vi åka hem, skönt. Det skönaste med att komma hem var att man kunde äta vilken mat man ville, sminka sig och att bara ta det lugnt.

Några bra ord jag fått höra under de första dagarna var när vi plockade isär AK5C. Då sa fänriken "Inget är omöjligt, omöjligt tar bara lite längre tid" samt "Fungerar det inte med våld, använd mer våld" och det var faktist väldigt sant. Vi har även tränat mycket exercis. Bland annat har vi lärt oss enskild ställning, lystring ställ, vänster och höger om samt helt om med mera. Det är svårt till en början, men man lär sig ganska snabbt. Bland de värsta sakerna vi skulle göra under dessa dagarna var när vi skulle stå med nakna fötter i vatten utomhus och sedan värma vännens fötter i sina bara armhålor, jag hatar verkligen fötter!! Men är man soldat så är man hård, så det är bara att göra det! Vi har haft tre löppass under dagarna, jag har dock bara varit med på ett av dom för jag hade stukad fot när jag ryckte in. Nu känns foten mycket bättre och jag har konstigt nog ingen träningsverk efter all styrketräning. Kanske kommer imorgon, men hoppas verkligen inte det.

Maten på Livgardet var ganska bra. Dock hade jag ingen matlust för jag spänt mig, stressat och var nervös. Hoppas att det släpper nu när jag kommer tillbaka på söndag för mat behövs när man håller på hela dagarna.  

Nästa vecka blir en kortvecka. Kommer hem redan på fredag kväll vilket innebär att jag kan vara med på gymnastik träningen på lördag, tummen upp! Jag ska ha styrka med silver och svarta när jag kommer på träningarna nu, och det kommer göra ont kan jag lova, mohaha!

Om någon har några frågor eller vill veta något om min lumpen tid, passa på att fråga! :)



RSS 2.0